[twocol_one]

Boende som främjar studier, social utveckling och gemenskap

Bjartmar & Hylta Arkitekter ritar och projekterar studentboende utifrån brukarnas, beställarens och samhällets vision om det goda studentboendet. Kontoret har erfarenhet av compactliving studentboende med ytsmarta lösningar, klassiskt korridorsboende med gemensamt kök och kompisboende med 2-4 boende. Studentbostäderna vi ritar bygger en social studiemiljö som främjar såväl studier som social utveckling, gemenskap mellan människor och sist men inte minst en bra studietid och ett positivt minne för livet.

Vi följer debatten om studentbostäder

Vi följer debatten det här hemma och i Europa och är väl förtrogna med olika studentbostadskoncepten som provats i t.ex. Norge och Nederländerna.

Nya lösningar krävs

Mycket av fokus de senaste åren har varit på att få ner ytorna på studentboendena och därmed kostnaderna. För att lyckas bygga studentbostäder som studenter har råd att bo i krävs nya lösningar som att få ner ytorna i badrum och kök men också kan handla om olika alternativ på den sociala boendeformen.

Varför välja oss till arkitekter för studentbostäder?

Vår långa erfarenhet av specialprojekt och problemlösningar i ”omöjliga” sammanhang och situationer som kräver ett kreativt tänkande utanför de gängse ramarna har vi haft stor nytta av i våra studentbostadsuppdrag de senaste åren. T.ex. går det att rita kvadratmeter smarta badrum med fällbart handfat som både är mindre än ett vanligt badrum och samtidigt fullt tillgänglighetsanpassat och godkänd enligt Boverkets gällande norm. Andra ytsmarta lösningar är kombinerad säng och soffa, kombinerad sittbänk med förvaring och bänkskiva, nedvikbart bord som ger en större fri yta när det är nedfällt.

Gestaltning av miljön och rummen utanför studentbostaden

I arbetet med studentbostäder utöver studentrummet lägger kontoret minst lika stor tyngd på gestaltningen av övriga rum och miljön kring och utanför studentrummet. Genom att sätta samman privata, halvprivata och offentliga ytor på bästa sätt och skapa gemensamma ytor med ett zontänk möjliggörs ett eget val för de boende att aktivt ta del i ett socialt studentliv eller vara mindre sociala utan bli exkluderade.

Lös studentbostadsbristen genom attraktiv utformning av kollektivboende

Det är bra att det byggs fullutrustade studentrum och andra alternativ till den klassiska studentkorridoren. Detta behöver inte utesluta förnyelse och andra former av kollektivboende t.ex. genom utformningen av privata, halvprivata och offentliga ytor som skapar ett fritt val av delaktigheten i gemenskapen. Detta kan vara en lika stark faktor som ytan på studentrummet för att få fler studenter att välja en form av kollektivt boende och därmed i förlängningen lösa bostadsbristen för studenter.

[/twocol_one] [twocol_one_last]

Kristianstads nation
Studentboende Kristianstads nation i Lund, underlag till ny detaljplan.
Beställare: Kristianstad nation
Studentlägenheter i etage i Lund
Studentlägenheter i etage i Lund.
Beställare: Darlin Fastigheter AB
Helgonagården
Studentlägenheter Helgonagården i Lund.
Beställare: Lundabostäder
Modernt studentboende Bönan
”Bönan” i Lund, unikt boende för studenter och gästforskare. 65 st lägenheter fördelat på fem plan.
Beställare: Lundabostäder

 

[/twocol_one_last]